5 x Illbattingar

The Devil times Five är inte en satanisk instruktionsfilm som lär dig multiplikationtabellen. Även känd som Peopletoys är det en rätt störande film om en samling vuxna som under sitt julfirande i en stuga uppe i ödemarken hamnar i klorna på fem stycken störda, störda barn som först förstör deras relationer och sedan dödar dom en efter en. Inte p.g.a. andar, rymdvarelser eller hämnd utan ren illvilja. Barnen transporterades från ett psykiatriskt sjukhus till ett annat när de var inblandade i en olycka och efter att ha mördat chauffören beger de sig ut i vildmarken. När de sedan hittar stugan är de vuxna trogna julhelgens tradition tar in dom i hemmet tills de kan söka hjälp.

Även om det inte är en cineastisk guldklimp – de första trettio minuterna är långsamma – är filmen klart sevärd för den är så ovanlig i den annars så klichéfyllda skräckgenren! Barnen är beräknande sociopater och de brutala mord som sker står i skarp kontrast till den oskyldighet vi alla tillskriver våra småttingar, vilket ger en klart ökad effekt. Valet att nästan uteslutande välja barnsång i soundtracket hjälper också till. För sjuttiotalsnostalgiker bjuds det även tonårsidolen Leif Garret i sin första (och sista) filmroll.

Återutgiven på DVD hittar du den bl.a. i serien Grindhouse Double Feature med bonusfilm som gör ett ypperligt – och prisvärt – jobb att ge genren ett andra liv. Det bjuds på remastrad utgåva med kommentatorspår och intervjuer. Du hittar den för knappa hundralappen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: