Blodfest

När exploitationfilmmakaren Herschell Gordon Lewis under början av sextiotalet märkte att marknaden för nudie cuties började krympa var det dags att tänka om. Hollywood började knappa in när det gällde naket och även om titlar som Goldilocks and the Three Bares tjänat pengar så kunde hans filmer inte konkurrera med stora stjärnor och miljonproduktioner. Tillsammans med sin partner David Friedman kom han på idén att om naket börjar bli tillåtet så är det blod som gäller. Filmen Blood Feast föddes. Och blod bjöds det på. I massor.

Fuad bloodfeastRamses leder en sorts bisarr enmanskult vars syfte är att återuppväcka den egyptiska prinsessan Ishtar från de döda. Nackdelen är att ‘sessan varit en mumie de senaste tvåtusen åren och behöver nya, fräscha kroppsdelar, vilket Ramses hämtar från halvnakna unga kvinnor medan de fortfarande använder dom. Det bjuds avhuggna kroppsdelar, urgröpta hjärnor och – den mest kända scenen – tungor som dras ut ur munnen på levande offer. Exploitationgenren trogen såg han även till att det hela tiden bjöds på halvnaket och hade Playboymodellen Connie Mason i huvudrollen.

Trots en viss moralpanik så var filmen en succé som spenderade fjorton år (!!!) på drive-in biograferna och fick sedan ett andra liv när videorevolutionen drogs igång. Även om den lämnar mycket att önska produktionsmässigt – Lewis själv jämför den idag med Walt Whitmans dikter, inte särskilt bra men först så den förtjänar sin plats i historieböckerna – så är den världens första splatterfilm. Utan den ingen Motorsågsmassaker, Jason i Fredag den Trettonde eller andra filmer där en galning jagar halvnakna kvinnor med vapen.

Du hittar en väldigt bra specialutgåva av filmen från Something Weird Video hos Swedisc och kan läsa mer om filmen här, mer om Herschell här och hittar en ypperlig fyrdelars intervju från Incredible Strange Film Show som summerar hans karriär här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: