Långkok

Pot boiler är ett bra amerikanskt uttryck för film som även om den inte bjuder explosioner var femte sekund fortfarande kan underhålla. Utan en egentlig motsvarighet i vårt språk gjorde jag en enkel försvenskning och använder mig av ”långkok” vilket i fallet The Devil’s Nightmare är en högst passande beskrivning. Över trettio år gammal bjuder den inte hyperbolisk underhållning som moderna skräck/splatterfilmer men med sin blandning av mjuk erotik och färgglatt våld lyckas den ändå rätt bra att underhålla tittaren.

En succubus – demon i kvinnlig form – spelad avdevils_nightmare Erika Blanc terroriserar sju turister under deras vistelse på ett slott någonstans i Tyskland. Det vilar nämligen en förbannelse över platsen och vad som först verkade vara räddningen när de sökte skydd under natten visar sig snart bli deras undergång. Demonen går från rum till rum i utmanande klädsel och leder dom till sitt fördärv med löften om att uppfylla deras intimaste önskningar. När hennes sista offer – en präst spelad av Jacques Monseau – bjuder motstånd har hon mött sin överman och självaste Djävulen får rycka in för att styra upp det hela (komiskt spelad av Daniel Emilfork kan tilläggas).

Släppt under en uppsjö titlar genom åren – Castle of Death, Nightmare of Terror, The Devil Walks at Midnight etc. etc. – är den idag mest känd som just The Devil’s Nightmare. Den har återsläppts av många bolag och finns idag hos Diamond Entertainment som släppt den i enkelutförande, som två-för-en tillsammans med Messiah of Evil samt boxen Devil Worship Collection som ger dig fem sataniska filmer på två diskar (du hittar två-för-en här och boxen här). Erika är idag en kultfigur på båda sidor Atlanten efter roller i både softporr och skräckfilm. Hon var den första EmmanuelleA Man for Emmanuelle  från 1969 – figurerade i Mark of the Devil och hade även en roll i The Night Evelyn Came Out of the Grave som fått bra kritik av vissa men jag personligen tycker är allt annat än underhållande. Till min besvikelse hittade jag inga sidor på nätet tillägnade henne som tillsammans med Helga Line utgjorde det hetaste du kunde se i skräck på sjuttiotalet så du för nöja dig med IMDB.

Annonser

Ett svar to “Långkok”

  1. […] Psykotronisk har recenserat filmen här. Posted by trashisking Arkiverad i Vixens ·Taggar: exploitation, giallo, Italien, magstark, skräck, Spaghetti Western, Tyskland, Umberto Lenzi Lämna en kommentar » […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: