Billig Arbetskraft

poz02André Morell har huvudrollen i denna kanske inte fullt så kända Hammerfilm från 1966. Han spelar Sir James Forbes, en mycket kunnig man i det medicinska området som beger sig till en liten by i Cornwall efter att hans mest framstående elev bett honom komma dit. Byn plågas nämligen av en konstig farsot som verkar slå urskillingslöst bland invånarna. Efter insjuknandet är man död inom loppet av ett par dagar. Med den vidskeplighet och misstänksamhet som fanns på 1800-talet vill ingen tillåta honom obducera liken för att få klarhet i vad det beror på.

Sir James bestämmer sig för att hjälpa sin frustrerade elev och ganska snart är det uppenbart det inte är en fullt vanlig sjukdom som ligger till grund. En synnerligen cynisk godsherre har börjat experimentera med voodoo för att på så sätt få gratis arbetskraft  i form av zombies till sin tenngruva (lite vad som händer på arbetsmarknaden i Sverige 2009) och efter att dottern hamnat i riskzonen beger sig de två gentlemännen ut för att stoppa godsherren.

Gjord två år innan George Romero uppdaterade zombiegenren med Night of the Living Dead har denna film mycket mer gemensamt med trettio år äldre filmer som White Zombie än vad vi idag förknippar med genren (faktum är att det enda jag sett överleva från just denna film är zombiernas utseende som garanterat inspirerat Lucio Fulci i hans sjuttiotalsfilmer) men är ändå ett riktigt bra inköp till bokhyllan. Den finns i en mängd utgåvor (samtliga med mer eller mindre bonusmaterial) och du hittar en billig här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: