Siste Mannen

Vincent Price spelar Dr. Robert Morgan, vars dagar består av att vakna, göra kaffe, införskaffa proviant, döda de zombies som ligger i dvala gömda från solen och sedan barrikadera sig i sitt hus under natten medan de odöda lmoeförsöker ta sig in. Med en liten kortvågsradio försöker han desperat komma i kontakt med andra människor som mot all förmodan överlevt den epidemi som drabbat jorden. Känns det igen? Richard Mathesons vampyrnovell I Am Legend filmatiserades senast med Will Smith i huvudrollen och innan dess med Charlton Heston som protagonist i The Omega Man från 1971 men originalet från 1964 är den version som stått sig längst. Om inget annat så är den den direkta inspirationen till George Romeros Night of the Living Dead, något han på senare tid fått krypa till korset och erkänna.

Filmad i Italien med väldigt låg budget – specialeffekterna är minimala – är filmen ett överlevnadsdrama där doktorns isolering istället för jakt på odöda står i fokus. När epidemin drabbade planeten jobbade han frenetiskt för att hitta ett botemedel – utan att lyckas – och fick se på medan hans fru, barn och kollegor dog. Den starkaste scenen bjuder varken på blod eller explosioner utan Price – inlåst i vardagsrummet med en flaska sprit som enda sällskap –  tårögt tittande på gamla semesterfilmer, saknande den familj han förlorat för plötsligt bryta ut i ett hysteriskt gapskratt innan han blir medvetslös. Dagen efter är det samma rutin som vanligt.

Last Man on Earth är en lågbudgetpärla som vuxit i popularitet sedan den först släpptes (den floppade 1964) och räknas idag som en klassiker i sin genre. Där de senare versionerna fokuserat på banala hjältehistorier och öst på med explosionerna är detta hur komiskt det än kan låta en ”vuxen” film som ger en trovärdig bild av hur livet som ensam ”zombiedödare” verkligen hade tett sig! Att den sedan vågar bjuda på ett slut som inte är lyckligt får den att växa i mina ögon. Filmen är utmärkt och huvudrollsinnehavaren själv sa sig hålla filmen högt bland de han gjort. Eftersom copyright inte förnyats är filmen idag public domain och hittas på en uppsjö utgåvor. Swedisc erbjuder en billig utgåva för 68 kr här annars hittar du den på Ginza.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: