Stjärnfall

För ett medium som satt ribban lågt finns det en hel del fadäser inom tv-världen för konnäsörer att avnjuta och en av de absolut största borde vara The Star Wars Holiday Special från 1978, en kalkon utan like som kallats ”det sämsta från Star Wars kominerat av det absolut värsta från varietételevision” och bl.a. lyckades knipa förstaplatsen i David Hofstedes bok What Were They Thinking?: The 100 Dumbest Events in Television History. Ett ypperligt exempel på hur kommitétänkande utan populärkulturell koll faller platt i sitt försök att knyta ihop pop med mainstream är denna en och en halv timme långa plåga en av de få filmupplevelser jag skulle vilja kalla genuint surrealistisk!  Hur tusan George Lucas lyckades få igenom finansieringen till de två efterföljande filmdelar som kom på 80-talet efter denna katastrofala totalflopp är ett av mänsklighetens stora mysterium.

Life Day närmar sig i galaxen och Han Solo är på väg till planeten Kashyyyk för att fira denna tillsammans med Chewbacca och hans familj. Imperiet har ju inte besegrats än så givet kommer de i vägen för de resande, denna gång i form av två stjärnjagare. Dessutom har hemplaneten  omringats och undantagstillstånd utlysts, vilket oroar Chewies familj – frun Malla, farfar Itchy och sonen Lumpy – något ohyggligt. När sedan stormtrupper tränger in i deras hem i jakt på rebeller ser det ut som livsdagen inte riktigt kommer bli den varma högtid som väntat.

Banal handling till trots bjuds det på habil familjeunderhållning i form av akrobatikuppvisningar, matlagningsprogram med fyrarmade kockar, något som bara kan kallas ”virtuell wookie-porr”, discoballader, Jefferson Starship framförande sin hitlåt Light the Sky on Fire (i 3D!), en av Pantertanterna som sjungande bartender i syltan på Mos Eisley och precis lagom till att du börjat undra varför dina ögon inte smält och hjärna imploderat gör Prinsessan Leia de samlade sällskap och hyllar högtiden med en sång satt till tonerna av Star Wars Main Title. ”Livsomvälvande ögonblick” är ett uttryck som kastats omkring alltför lättvindligt men att bevittna slutscenen var något som jag idag kan sätta fingret på och säga att efter det så var jag helt enkelt en annan man.

Sänd en enda gång – sjuttonde November 1978 – är det en hyllning till den svarta marknaden att det ända tills idag överlevt piratkopior på detta spektakel att tillgå! George Lucas – som inte ens vill befatta sig med ämnet – har aktivt stoppat alla försök att reprisera avsnittet och fram till skrivande stund tvärvägrat ge sitt tillstånd att släppa det på video eller dvd. Vilket är synd för i en värld där Ed Wood blir en celebritet bara några år efter sin död finns det klart en plats i det kollektiva medvetandet för SWHS. Det finns exempelvis en hyllningssida tillägnad enbart detta alster – något som borde få filmbolag att öppna ögonen för dess kultvärde – som är extremt genomarbetad och informativ med allt från intervjuer och originalmanus, komplett lista av produktionsteamet till det faktiska recept som Malla använder till sina Wookiee Cookies (du hittar den här).

Tacksamt då att befinna sig i den digitala åldern som gör det väldigt enkelt för massorna att lägga vantarna på denna pärla! På Google Video hittas den här och även VodPod har den här. Antimatter Multiverse erbjuder faktiskt en riktigt påkostad DVD-R här som förutom kalkonen i fråga bl.a. innehåller ett komplett avsnitt av Mupparna där Mark Hamill och robotarna deltar, gamla reklamfilmer för Star Wars merchandise och det kompletta manuskriptet i pdf-format. Kvalitén är ju tyvärr inte världens bästa utan digitala rippar på material som spelades in på VHS av de tittare som inför sändningen hade laddat sina videoapparater. Men fram tills  Lucas kommer till tals med ett av de mindre bra beslut han tagit – han godkände idén och ska ryktesvis även haft ett finger med i första utkastet av manus – har allmänheten inget annat val än nöja sig med detta.

På samma misslyckade jultema tycker jag du kan lyssna på Christmas in the Stars från albumet Star Wars Christmas Album som du kan läsa mer om här och varför inte gå hit för att ladda ner We Wish You a Merry Christmas, världens hittills enda duett med R2D2 och Jon Bon Jovi?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: