2 ½:a Män

God smak står ju som bekant alltid i vägen för kul och ingenting exemplifierar detta bättre än en av de mer bisarra Kung Fu filmer Asien hittills släppt lös på världen; The Crippled Masters! En absolut filmisk omöjlighet i dessa politiskt korrekta tider är den ett underbart stycke skräpfilm som har mer andlig gemenskap med John Waters alster än Bruce Lee (och John har nämnt den som en av sina favoritfilmer).

Handlingmässigt är den en stereotypisk genrefilm om hämnd. Ling Chang Kung är en hänsynslös ledare för ett kriminellt gäng som inte drar sig för att dela ut kroppslig bestraffning till både vänner och fiender. Född med en puckelrygg har han mästrat något han kallar Hunch Fu vilket han låter andra framstående kampsportsutövare smaka på när deras kunskaper närmar sig en nivå där de kan hota honom. Gängmedlemmarna Lee Ho och Kung Suh Ching blir snabbt varse om att deras lojalitet betytt föga och som straff för att ”veta för mycket” får en sina armar avhuggna och den andre sina ben avfrätta med syra. Förödmjukade gömmer de sig på landsbygden tills mästaren Master beordrar dom att stjäla åtta antika figurer av jade som enligt myten ska lära ut en hemlig form av Kung Fu. Efter ett träningsmontage som trotsar all beskrivning – låt oss säga de lär sig kombinera sina starka sidor – har Lee och Kung blivit en effektiv mördarmaskin och de beger sig tillbaka till staden de lämnat i skam för att tacka för senast.

Släppt 1979 och distribuerad i väst av självaste New World Pictures är filmen idag något bolaget helst talar tyst om. Om det finns en genuint godkänd återutgivning på DVD låter jag vara osagt men det finns en hel del utgåvor av filmen att få tag på men de varierar i kvalitet och i vissa fall får man inte mycket mer än en DVD-R med en gammal VHS-rip. Med det sagt hittar du en billig variant här men den går även att ladda ner gratis här. Och varför inte ta en titt på dess officiella hyllningssida?

För mer bisarra kampsporter tycker jag du ska se mitt inlägg Pung Fu som du hittar här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: