Relationsdrama

Scener ur ett Äktenskap i all ära, vill jag se två giganter som inte kan kommunicera föredrar jag Toho Studios lite mer realistiska King Kong vs. Godzilla från 1962 där de två giganterna paras ihop för att 1: se vem som trampar sönder mest Japanska byggnader och 2: en gång för alla avgöra vem som är tuffast i armbrytning. Dessutom sågs den av sammanlagt 12 550 000 biografbesökare i Japan vilket är bra mycket mer än Bergman någonsin åstadkom.

Efter att ha mött sin undergång i form av en lavin i Godzilla Raids Again bryter denne sig loss från sin frusna fängelse och beger sig prompt mot Tokyo för att tacka för senast. Samtidigt har ägaren av en tv-station minsann ledsnat på stora ödlor i allmänhet och svikande tittarsiffror i synnerhet och beordrar därför ut en expedition att lokalisera King Kong att blända huvudstaden med. Väl tillbaka i Japan bryter sig apan loss – vi kan skylla på dålig personalpolitik – och snart är Nicke Nyfikens storebror lös på de japanska vidderna. Som sig bör möts snart de två giganterna, kommunikationsproblem uppstår och snart får byggnader sätta priset till när ord helt enkelt inte räcker.

Tredje filmen i vad som till sist blev en serie på nästan trettio är King Kong vs. Godzilla ett klart avbrott från dess mer ”melodramatiska” föregångare. Toho slängde ut all logik och satsade istället på rejäla portioner humor och en hälsosam distans till sin egen franchise med underbart resultat. Filmen är ett härligt stycke färgsprakande camp som underhåller tittaren under sina dryga 80 minuter (bara slutstriden är klart värt det pris man ger för dvd-utgåvan!). Du hittar en billig utgåva här och en hyllningssida till filmen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: