Gravallvar

The House by the Cemetery är ett kammardrama signerat Lucio Fulci som stjäl friskt från titlar som The Shining och The Amityville Horror och handlar om ett par som är gifta trots att de uppenbarligen gillar varann, deras son och de påfrestningar familjen går igenom när de flyttar till en ny stad. Dessutom är de dumma som en säck hammare. Vi pratar en kollektiv IQ på ”P.”

När en viss professor Peterson hittas dinglade i fel ände av ett rep med delar av sin älskarinna spridda i sitt hem skickas Norman Doyle med familj dit för att under sex månader undersöka huset och nosa runt lite i professorns studier av en viss Dr. Freudstein. Sonen Bob – som fått lågbudgetvarianten av The Shining som gåva – anar oråd, speciellt när en ung flicka som figurerar i fotografier på huset de ska flytta till varnar honom från att flytta dit. När han berättar för mamma Lucy att Mae – som flickan heter – varnat honom att dåliga saker väntar reagerar hon precis som alla föräldrar måna om sina barn gör om deras avkomma skulle erkänna de har en kompis som bor i ett fotografi och varnar om framtida blodbad: hon ler, säger ”Åh Bob!” och fortsätter packa. Som sagt; hammare.

Under ett kort stopp på vägen för att plocka upp nycklarna till sitt nya hus använder sig  Mae av tunga gardet för att varna Bob som väntar utanför i bilen genom att halshugga en skyltdocka som innehöll fyra landstings samlade blodlager. När han berättar det för sina föräldrar svarar de med att le och se italienska ut och väl på plats i sin nya bostad dyker det upp en synnerligen suspekt kvinna vid namn Anne som propsar på att flytta in i huset. Hon kallar sig barnflicka och påstår familjens mäklare skickat henne men hennes bylsiga kläder, buskiga ögonbryn och den där fuktiga arga blicken som blänger mot alla som är i samma rum som henne är alldeles tydliga tecken hon inte kommer föra något gott med sig. Norman – typisk akademiker som han är – kan dock inte dra en slutsats om det inte står på ett papper och hälsar henne välkommen.

Anne är uppenbart mentalt kontrollerad av den ondskefulle doktorn, vilket jag erkänner är ett fräscht grepp för det är inte ofta vi ser unga, arga kvinnor som har något outtalat med äldre män och hon jobbar hårt på att täcka upp efter Doc. Exempelvis när denne gjort slarvsylta av en kvinnlig mäklare – vilket lämnat en enorm blodpöl på golvet – bjuds det hysteriskt roligt replikskifte när frun i huset på morgonen finner henne svabba bort det med en blodig trasa. Frun ser barnflickan, pölen och trasan:
– Anne? What are you doing?
– I’ve made coffe.
Med detta svaret ler matriarken stort, går ut i köket och gör sig en varsin kopp till henne och maken. Som sitter på sitt hemmakontor och försöker lista ut varför han bara får plats med en fot i varje sko.

Efter fladdermusattacker, oidentifierat barngråt i väggarna (!!!), mer varningar från Junior och barnflickan fått betala ett högt pris för sin fula uppsyn beger sig Norman till New York för att läsa på lite om sin döda kollega och den ondskefulla doktor som en gång levde i huset. Det visar sig – som alla redan räknat ut – att Freudsteins död inte hindrade honom från att fortsätta leva och kollegans självmord var assisterat. Så Norman ser bister ut och tänker att nu är det något som inte stämmer (det är ungefär vid detta tillfället man blir övertygad om att ifall han inte haft sin karriär som lärare att falla tillbaka på hade han troligtvis tjänat sitt uppehälle på gator och torg, fastkedjad till ett positiv). Väl hemma dyker den onde doktorn upp från källaren för att visa vad han lärt sig i sina självstudier av Plastikkirugi för Fattiga och de urbota dumma protagonisterna betalar ett högt pris för vad de saknat i IQ. Kalla det poetisk rättvisa.

Även känd under den alternativa titeln Zombie Hell House men aldrig Attack of the Stupid White People är House by the Cemetery den sista hyfsat bra zombierulle Fulci gav sig på under sin runt trettioåriga karriär. Han fortsatte under 80-talet med titlar som The Beyond och miljömedvetna Zombie Flesh Eaters 2 men de lämnade rätt mycket att önska. Återutgiven av en uppsjö bolag hittar du en utgåva signerad Diamond Entertainment för under hundralappen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: