Svenskhelvete

Är det något som är sant som amen i kyrkan är det att ämnet sex tar fram de konstigaste reaktioner ur människor och ett ypperligt exempel på detta är Luigi Scattinis hysteriska dokumentär Sweden – Heaven and Hell från 1968! Enklast beskriven som en katolsk reaktion på den frisläppthet vårt land kom att representera med alster som Bergmans Sommaren med Monika och Vilgot Sjömans Jag är Nyfiken (Gul) är den ett fördömande stycke skräckpropaganda som trogen mondotraditionen bjuder iscensatta situationer och de mest absurda slutsatser att man inte kan hjälpa fascineras av den. Med en historia inom fiktiva dokumentärer – han gjorde Witchcraft ’70 1970 som bjöd LSD, nakna kvinnor och Anton LaVey, vilket garanterat måste fått tonåringarna att skynda gå med i närmaste Pingstkyrka – är detta stycke filmisk moralpanik hans piece de resistance.

Under luppen hamnar ursvenska företeelser som raggare, Valborgsfirande, alkoholproblematik och vår världsberömda självmordsstatistik, som alla i sig har ett visst korn av sanning, men det är så absurt överdrivet och misstolkat och sedan när det uppenbart fiktiva sparkar in sänks IQ’n ett rejält snäpp och filmen blir så underbart surrealistisk det måste ses! Tonåringar som får sexualundervisning i skolan lyssnar förstrött – med samma likgiltighet som de har sex eller tar livet av sig enligt speakern – porrbutiker som öppet säljer pornografi till båda könen och båtresor vars enda avsikt är att deflorera oskulder (jag antar man syftar på Finlandsfärjorna) varvas med lapplisor som jobbar extra som nakenmodeller, lesbiska barer där kvinnor träffas för tillfällig sex och tjejband som uppträder topless till främmande mäns hungriga blickar. Sexualpsykosen är så tjock man kan skära i den.

Ett underbart stycke unken kvinnosyn tillsammans med skitnödig konservatism när den är som värst är Sweden – Heaven and Hell min absoluta favoritdokumentär som aldrig misslyckas få mig att kikna av skratt. Den fanns återutgiven av Klubb Super 8 i en finfin utgåva som bjöd diverse marknadsföringsmaterial, posters och en kul faksimil av den amerikanska pressboken samt tre olika versioner med italiensk, engelsk eller svensk speakerröst men den har tyvärr utgått. Du hittar fortfarande ett fåtal kopior på Amazon men gratis är den då inte, annars finns den att ladda ner för en kostnad här. Se den på sitt originalspråk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: