Lågvattenmärke

Minns du den där apleksaken man hade som barn? Den med en nyckel i ryggen man skruvade upp så slog den ihop två cymbaler med överraskande frenesi och ett gigantiskt bajsätargrin på läpparna? Bra, då har du en mental bild av svamphjärnan som någon gång under 90-talet kom på idén att göra en remake av Cormans klassiska mutantsexrulle Humanoids From the Deep från 1980! Och lite hur jag kände mig när jag öppnade paketet från Amazon och såg jag beställt fel.

Robert Carradine – son till legenden John som efter det här spektaklet säkert gjorde sin avkomma arvlös – spelar Wade Parker, den där sortens man med femdagarsstubb, tajta jeans och sängkammarblick uttråkade hemmafruar drömmer om ska ringa på dörren och med snett leende fråga om han kan hjälpa rensa ut deras avloppsrör, trimma häcken, spackla igen håligheterna och se efter om hårdvaran är kompatibel med deras moderkort. Och eventuellt ha sex om det hinns med. Wade lever ensam med sin dotter Kim i en liten västkuststad där han är ägare till ett litet fiskeri men hans engagemang i detta är minst sagt passivt för någon koll på stället har han då inte. Faktum är att han inte har så mycket koll på något att jag halvvägs genom filmen började misstänka hans brist på engagemang och tomma blick var bevis han nyttjade den illa beryktade Östgötska Poliotobaken utanför kameran. Den där sortens fritidssysselsättning som gör din skalle konformad om du utövar den mer än två gånger per månad om du förstår vad jag menar. Och när katten är borta dansar mössen på bordet, i detta fallet förmannen Mark Rolston som tillsammans med bröderna McCain – kärleksfullt omdöpta till ”Knoll och Tott” i mitt vardagsrum – drygar ut företagets kassa genom att hjälpa Rogeman Pharmaceuticals dumpa det illegala tillväxthormonet Synestin i havet.

Dumt då att amerikanska militären tidigare haft experiment på dödsdömda fångar man lät injicera med ämnet i hopp om att skapa fiskmänsoldater man sedan dumpade i sjön eftersom staten la ner projektet! (Liknelsen jag använde mig av i ingressen kan som ni ser även tillämpas på manusförfattaren). Tillväxthormonet är viktigt för deras överlevnad så de har ork att kidnappa nubila kvinnor att föröka sig med och slita vuxna män i stycken. När de fjälliga illbattingarna sedan snor åt sig Wades dotter och Synestinets upphovskvinna Dr. Drake (spelad av Emma Samms som mest mumlar sina repliker lågt medan hon undviker kameran och hoppas ingen känner igen henne) tar han upp jakten tillsammans med miljövännen Matt (spelad av Justin Walker), som spenderat halva filmen med att protestera fiskeriets existens för att sedan lägga ner skylten då han fick upp ögonen för dottern och insett de båda männen hade ett gemensamt intresse i frisyrgelé. Trogen den varmluft filmen serverat i över en timme bjuds det antiklimax till slutstrid följt av en twist ending enklast beskriven som en sista oinsmord knytnäve rakt upp i arslet på tittaren.

Med sin totala avsaknad av de överdrivna blod- och sexscener som gjorde originalet till en bespottad klassiker är nyinspelningen av Humanoids From the Deep ännu ett exempel på varför människor som har en lovande framtid inom försäkringsbranschen ska hålla sig borta från populärkultur.  Det är en strömlinjeformad, tillrättalagd och fullkomligt könlös tv-historia som begår det största brott en film kan göra; den är medioker. Gjord av- och för människor som uppenbarligen inte gillar exploitation till att börja med är den alldeles lagom och så in i helvetes medelklass man inte kan göra annat än ifrågasätta dess existensberättigande. Det här är monsterfilm för människor vars favoritfärg är brun. Vars IQ sjunker exponentiellt ju större grupp de samlas i. Som kan klanta till en kopp kaffe. Och gråter om man använder ordet ”knulla”.
Inga länkar.
Inga fansidor.
Undvik.

Fotnot: Trash is King recenserar originalversionen här.

Annonser

2 svar to “Lågvattenmärke”

  1. Shit, jag visste inte det fanns en remake. Den låter verkligen pissljummen…

    Tack för länken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: