Triangeldrama

Mer svulstigt relationsdrama för den som gillade King Kong vs. Godzilla – fast denna gång i form av ett svartsjukedito – kommer något oväntat från Shaw Brothers och deras Goliathon – The Mighty Peking Man från 1977. Mest kända för sina alster där en kortväxt man spöar andra kortväxta män med lustigt utseende var de Asiens svar på Hammer Films som under dryga tjugo år med start på 60-talet producerade riktigt bra lågbudgetfilm med fint filmade miljöer och bra (nåja) skådespelare i rollerna. Bolagen producerade faktiskt The Legend of the Seven Golden Brothers tillsammans 1974, en film som kvalitetsmässigt ofta jämförts med innehållet i en genomsnittlig skånsk kompost men kommer recenseras i denna blogg vid senare tillfälle. Spöklikt sina engelska kollegor hade filmbolaget ekonomiska svårigheter under 70-talet vilket ledde till bisarra alster i hopp om en succé och när ryktet om att Dino De Laurentiis påbörjat nyinspelningen av King Kong bestämde sig bolaget för att snabbt slå mynt av detta i hopp om att fånga de eventuella smulor som ramlade ner från storbolagets bord.

När Johnny Fengs flickvän berättar för honom att hon har behov som monogami i allmänhet och deras förhållande i synnerhet inte kan tillfredsställa lika bra som hans egna bror (och eventuellt lokala hockeylaget) ser han först ut som de flesta män gör när de inte har byxor på sig och smäller igen en bildörr lite för tidigt, sedan får han den där sorgsna blicken man annars bara ser hos en dvärgmops som blivit påkörd av en sopbil fyra gånger, överlevt och fortfarande minns varenda hemska detalj av incidenten. Faktum är att han är det mest sorgliga jag sett sedan den skelögda strippan i Passion in the Sun.

Nåväl. Precis som kvinnor har en primal förståelse de förr eller senare måste gå barbröstade genom mörka källare och fråga om det är deras numera förbannat döda pojkvän ”som gör det där hemska, köttätande ljudet?” är Flickan Som Inte Klarar Monogami något vi män måste gå genom för att bli torra bakom öronen. En smärtsam mandomsrit ska erkännas men precis som Johnny i filmen, något man enklast tar sig genom med massor av sprit och billigt engångssex tills man inte känner känslor längre. När en kompis sedan tycker han ska rycka upp sig och följa med till Himalaya för att leta efter en jätteapa är hans hjärna tillräckligt inlagd i alkohol han tycker det låter som en bra idé.

Efter kort sightseeing och presskonferens beger sig expeditionen sålunda ut i de ogästvänliga bergstrakterna på jakt efter King Kongs storebror. Ett kvicksandsintermezzo följer och efter en uppvisning i den indiska sjukvårdens krassa effektivitet – en bärare får sitt ben avslitet av en tiger så gruppledaren skjuter honom i huvudet så han slipper blöda ihjäl – kommer Johnny bort från expeditionen, ådrar sig skador och snubblar sedan över undersköna Samantha, spelad av Evelyn Kraft som direkt efter sin prestation i Lady Dracula bestämde sig för att hjälpa sin karriär genom att åta sig roller där hon pratade mindre och visade mer naket. Hon tar sig an honom, plåstrar om hans sår och när rollerna byts efter en ormattack och han i sin tur får vårda henne uppstår snart kärlek i den idylliska djungelmiljön. Det bjuds bl.a. en rörande scen när han får träffa hennes föräldrar som ligger kvar i flygplansvraket som blev deras död, vilket för mig personligen skulle varit ett tecken att det är dags att gå åt andra hållet och börja radera mobilnummer om ni förstår vad jag menar, speciellt efter att hon tycker han ska hälsa på deras mumifierade kvarlevor men Johnny är upp över öronen förälskad så han spelar med till sin flickväns storögda förtjusning. Om inget annat får man beundra hans lojalitet.

Jätteapan Utam däremot blir lite svartsjuk över deras relation för han var faktiskt först! Eller för att förtydliga, när Samanthas föräldrar fick en snabbkurs i gravitationslagen räddade han henne ur vraket, tog sig an flickan och uppfostrade henne. Och han måste haft någon form av baktanke för när han ser paret göra den dubbelryggade besten börjar han riva ner berg och slå sig på bröstet och man behöver inte vara Freud för att lista ut det är ett klassiskt exempel av ”Ge-fan-i-min-cykel!” (och jag vet vad du tänker för jag tänkte det samma och den enda förklaring jag kom på var att han någonstans hade planerat skicka henne på yogakurs för det gör ju kroppen böjlig om du förstår vad jag menar). Det blir inte bättre när Johnny övertygar sin flickvän att följa med honom till Hong Kong och ta med sin lurviga kompis för hans promotorvän Lu Tien kan hjälpa dom tjäna storkovan på denne. Väl på plats sätts Coco i bur, vilket knappast gör honom roligare att ha att göra med och när promotorn sedan försöker sig på ett smakprov av Samantha utan att ha en officiell inbjudan bryter sig apan ut och river ner den kinesiska hamnstaden. När sedan militären kallas in bestämmer sig odjuret för att ta sin tillflykt på toppen av en skyskrapa eftersom det gick så bra för hans svåger när denne gjorde det i New York.

Ett bisarrt mästerverk släppt under ett flertal namn och versioner (i den Europeiska Colossus of Congo exempelvis dör Kraft i slutet)  är den idag tack vare kinesiska Celestial Pictures återutgiven på DVD med titeln Goliathon och The Mighty Peking Man, även om jag sett amerikanska versioner med namnet TERROR – Rises from the Earth! (släppt av Quentin Tarantinos Rolling Thunder Pictures men låt inte det hindra dig från att se den). Jag måste dock poängtera att filmbolaget i något anfall av missriktad nationalism bestämt sig för att dubba om sina filmer till originalspråk så räkna inte med att Bruce Lee dyker upp och bjuder den sköna Brooklyndialekt du hörde på dina gamla VHS-kassetter! Du hittar amerikanska versionen här men den finns även med i Atlantic Films lågprisbox Kung Fu Master Collection som du hittar på Ginza för under hundralappen. King Kong vs. Godzilla skrev jag om här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: