Bottennapp

För dig som tyckte The World’s Biggest Anal Gang Bang saknade högsångspotpurri med Gershwin bjuder Jean Rollins och Julian de Lasernas Zombie Lake på likvärdigt missriktade pretantioner. Den är, för att flirta med de eventuella kulturella högdjur som läser detta, en fransk film som kombinerar Kafkas humor med Stockhausens publikfrieri. En nästintill direkt stöld av Ken Wiederhorns Shock Waves, är detta Eurociné-signerade skräp z-filmens ultimata z-film som sågats utmed fotknölarna var den än dykt upp och ett av få alster som efter jag köpt den billigt på nätet med motivationen  ”hur dålig kan den egentligen vara?” fick mig att utbrista ”touché!” när jag väl såg den.

Nåväl. Du vet den där sortens småhåla vi stadsbor helst inte vill erkänna finns där ute i landet men detta till trots faktiskt utgör en stor del av vår befolkning? Där innevånarna har läskigt gemensamma ansiktsdrag, lokala rasisten får åka fyra mil till grannkommunen med sin epa-traktor enbart för att hitta en kosovoalban att vägra prata med och om man har tur bjuder ett enda ölsjapp till sina innevånare, oftast under samma tak som pizzerian?  (Och skulle du fråga bartendern/pizzaprånglaren vad stan har att erbjuda en vuxen man som vill sparka av sig västvärldens tunga ok en Lördagskväll är det rätt stor chans han kommer peka på en åttiofemårig kärring utan löständer som sitter och fnissar för sig själv i ett hörn). Just en sådan håla, fast placerad i Frankrike (vilket betyder kärringen inte rakat sig någonstans), har ett problem: de nazister motståndsrörelsen resolut gjorde sig av med i Andra Världskrigets slutskede och dumpade i sjön vill inte stanna kvar där och har sedan dess förklarat jaktsäsong på dess badgäster. Unga, välformade såna, antingen ensamma eller i grupper av hela volleybollag, vars hobby verkar vara att mest springa runt nakna i solen och jämföra buskage till tonerna av muzak, helst då i slow motion så man fattar det är ”konst” och inte ”porr” det handlar om.

Invånarna har gjort vad de kan för att stoppa detta – en handmålad skylt med en dödskalle på – men fan tro’t om det inte hjälper! Lokala auktoriteterna – representerade av borgmästaren, den där sortens man som svarar ”ja” om du frågar honom om han vet vad klockan är – står som handfallen och trogen de karaktärsdrag som utmärker en byråkrat har han lite svårt för att komma med mer konkreta lösningar på problemet. Byborna har fått nog och tycker att nu är det fanimej dags för lite medeltid men borgmästaren vill vänta. Med lite tur kanske de odöda försvinner om man bara ignorerar dom tillräckligt mycket? Tur då att dottern till en av de odöda  – som tillverkades 1945 och vid åttiotalets början är tio år gammal, vilket jag tycker säger mycket om det franska skolväsendet och de långvariga effekterna av för mycket rödtjut – kommer på att om man lockar dom till ett öde hus och går loss på dom med en eldkastare så borde det göra susen!

Nåväl. För att fortsätta de intellektuella liknelserna jag inledde med är Zombie Lake lite som att tända eld på sin vänstra fot och läsa Tjechov; i grunden säkert en bra historia men det är fan något som hindrar en från att helt ryckas med. I detta fallet musiken, bilden, skådespeleriet, manusskriptet, specialeffekterna, sceneriet och filmen som helhet. Faktum är att den ger intrycket att samtliga ansvariga samlades på första inspelningsdagen – bakfulla som ägg kan tilläggas – producenten höjde en pistol i luften, sa att förste man att göra färdigt sina kontrakterade uppgifter vann och lovade en flottig kebab till denne för att sedan bränna av ett skott och se samtliga rusa mot mållinjen (killen som skötte specialeffekterna vann). Från början avsedd att regisseras av Jess Franco – som antagligen läste manus och sedan insåg han faktiskt redan hade planer att …öh tvätta håret hela den månaden – är den förkroppsligandet av uttrycket ”ju fler kockar desto sämre soppa”. Men visst, allt är inte dåligt ska erkännas. Eftertexterna är faktiskt rättstavade. Och skulle du mot all förmodan glömt hur en orakad kvinna ser ut – eller är ett fan av Jean Rollins alster och därför aldrig sett en i verkligheten – är den här filmen en påminnelse. Även känd som Lake of the Living Dead hittar du en billig utgåva på Swedisc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: