Karneval

Mer lågbudgetguld a’la Last Man on Earth bjuder Herk Harvey med sin pärla Carnival of Souls från 1962! Gjord på tre veckor för den skrattretande låga summan 33 000 dollars är den ett briljant filmat litet verk med tydliga influenser från både stumfilm och tysk expressionism och vars originella koncept i modern tid stulits av regissörer som M. Night Shyamalan (Sjätte Sinnet) och Adrian Lyne (Jacobs Inferno), till större framgång kan tilläggas.

Unga kvinnan Mary Henry (Candace Hilligoss) lyckas mot all förmodan överleva en bilolycka som dödar hennes två vänner. Kort därefter flyttar hon från sin sömniga småstad i Kansas till Salt Lake City där hon fått jobb som orgelspelare i en kyrka. Något är dock väldigt, väldigt fel. Mary har blivit en känslokall och väldigt distanserad person som alienerar de flesta i sin nya omgivning, dessutom verkar hon vara förföljd av en minst sagt skum man som uppenbarar sig i allt från speglar och fönster (spelad av Harvey själv). När hon sedan märker att hennes omgivning med jämna mellanrum beter sig som hon inte existerade i deras dimension och hon blivit övertygad nästa anhalt är psyket, får hon kontakt med en psykolog som bestämmer sig för att försöka hitta en förklaring till hennes tillstånd. Samtidigt börjar hon känna sig konstigt dragen till ett nerlagt nöjesfält utanför staden.

Tyvärr avsedd som b-film riktad till USA:s drive-ins klipptes filmen ner till dryga sjuttio minuter efter den floppat och det är först på senare tid som den helt återställda versionen återutgavs. Idag public domain finns filmen släppt i en uppsjö utgåvor – du hittar några billiga här, här och här – men den finns även att se i sin helhet på Tuben. På 80-talet gjordes en remake döpt Wes Craven Presents Carnival of Souls men den har inget som helst gemensamt med originalet och är inget jag kan rekommendera. The Last Man on Earth skrev jag om här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: