Taffel-Fu II

Vi fortsätter bloggens ap-tema med Lance D. Hayes King Kung Fu, en tvättäkta kalkon från 1976 som lite är den filmiska motsvarigheten till när en hund slänger upp bakbenen i luften och släpar arslet nerför gräsmattan! Med en produktion som startades redan 1974 men inte var kompletterad förrän tretton år senare (!!!) lanserades den som en sorts lågbudgetparodi av både King Kong och kungfuvågen som sköljde över Väst men missade målet så totalt den hamnade ungefär tio steg under Benny Hill på humorstegen. Detta till trots lyckades den faktiskt bli visad på hela elva biografer när den väl släpptes.

Efter att den kinesiske karategurun Alfunku fått storspö av sin tama kampsportsgorilla Jungle Jumper i en sorts karateversion av ta-fast-min-banan-lek (händerna upp alla de som på fullt allvar trodde de någon gång i sitt liv skulle skriva en sådan mening!) är han allvarligt förödmjukad till den milda grad han bara ser en lösning: döpa om gorillan till King Kung Fu – the Monster Master of the Martial Arts och skänka honom som en gåva till The New York Zoo för att förbättra relationerna länderna emellan. På vägen dit skickas han dock ut på turné i Mellanvästern för att, som myndigheterna officiellt kallar det, ”låta bönderna stirra på honom med öppna munnar”.

Väl på plats i Wichita, Kansas har dock den aspirerande journalisten Bo Burgess (spelad av Hayes som inte bara regisserade utan även skrev filmen) och hans kameraman Herman andra planer för gorillan. Som ett publicitetstrick ska de befria apan och få denne att gå lös i staden medan de dokumenterar detta vilket kan leda till framtida – och lukrativa – jobb inom media. Efter ett par misslyckade försök får de gorillan lös och hänger honom hack i häl medan denne mest hamnar i slagsmål med allt från poliser till baseballag. Vad de inte räknade med var att apan skulle få upp ögonen för Bos fagra flickvän Rae Fay som han prompt kidnappar och tillsammans med Wichitas John Wayne-kopia till sheriff J.W. Duke – en eloge till det fantasilösa namnet! – jagar de upp gorillan på stadens högsta byggnad för lite stopmotionanimerad slutkonfrontation.

Till skillnad från andra kalkoner med stor fankrets – Plan 9 From Outer Space, Manos – the Hands of Fate, Things etc. – är King Kung Fu inte en hopplös soppa av surrealistiskt tvära kast och de mest absurda replikskiften (lite hur jag föreställer mig en lyckad dejt med någon som har ADHD) utan så otroligt lam man baxnar! Vi pratar slapstick och one-liners som Helan & Halvan övergav efter sin andra film och hela verket är en mardrömslik vision av slutresultatet om någon lät Arne Hegerfors producera en kampsportsfilm tillsammans med TV4:s barnprogramansvariga! Självklart finns vissa kalkontecken kvar – gorillans dräkt av klassiskt maskeradsnitt, slutsekvensens sanslöst usla animationer och sheriffen som envisas med sitt usla imiterande – men filmen bjuder en annorlunda sorts lök än vad man kan vänta sig. Istället för Criswells ologiska svammel om hur ”framtida händelser som dessa kommer påverka oss i framtiden” bjuds det istället apor som mumlar att de ”måste göra som bananen och split”.

Återutgiven på DVD av Retromedia hittar du filmen till hyfsat pris på SubDvd, det finns en hyllningssida på Facebook du kan kolla här och missa absolut inte Cinemassacres superba summering som bjuder extra scener här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: