Myrimperium

Även om jag inte vill kalla det underliggande sadism finns det en viss skadeglädje att finna i det totalt malplacerade, särskilt populärkulturell sådan! Man inte låta bli att dra på läpparna när något fullkomligt förlegat och daterat spelar upp sig på rutan – jag kommer osökt att tänka på rappande programledare femton år efter att musikformen tappat all form av nyhetsvärde – och inget exemplifierar detta bättre än Bert I. Gordons Empire of the Ants från 1977! Tre år efter att Tobe Hooper skrämt Västvärlden ur sina kollektiva byxor med sin Motorsågsmassaker och för evigt ändrat skräckgenren bestämde sig Gordon – känd som ”Mister B.I.G.” med femtiotalsalster som Beginning of the End, Attack of the Puppet People och The Amazing Colossal Man i bagaget – att göra ett sista försök till kommersiellt genombrott: myror! För mitt inre kan jag se följande dialog utspela sig mellan denne och ansvariga på American International Pictures:
– Myror? Men hur ska du skrämma biobesökarna med myror?
– Jag gör dom…öh…jättestora! Och i papier maché!
– Wow!
– Och om det inte funkar tänkte jag ge Joan Collins huvudrollen…

Sagt och gjort! Kvinnan som är mest känd bland oss svenskar som femme fatale-exet Alexis i Dynastin spelar Marilyn Fryser, en mäklare som bjudit med en samling investerare ut till Dreamland Shores, ett stycke ö någonstans i Florida (?) där man stuckit skyltar i marken som säger ”golfbana” eller ”bar” på för att, vad hon kallar, bjuda en ”presentation”. Det ska serveras drinkar och tilltugg medan man visar upp denna skatt för dess potentiella ägare. Vad hon inte räknat med var att ett icke namngett företag bestämde sig för att följa BP:s exempel och hysta i tunnor med radioaktivt avfall i vattnet och när de sedan flyter i land kan ju givetvis myrstackarna inte läsa utan äter det till frukost! Alla som haft biologi, har en halv hjärna och läst åtminstone ett nummer av Hulken vet ju att effekterna av radioaktivitet blir starka inslag av ”monsterism” och lägg till ”kannibalistiska tendenser” i kompotten så har snart de nu gigantiska insekterna lagt till ”turister” på menyn!

Efter att gruppen förlorat hälften av medlemsantalet till de sexfotade mördarmaskinerna – i scener som åtminstone för mig en gång för alla förklarade varför papier maché inte används så flitigt för specialeffekter i filmbranschen – följer de Deliverances exempel och beger sig ut med små ekor på en närliggande flod i hopp om att ta sig till säkerhet. (Minus grisskrik kan tilläggas). Efter mer attacker hamnar de till sist i en liten stad och även om de till en början är lättade märks det snart att allt inte är som det ska i samhället. Folk vandrar runt som hjärndöda drönare och verkar kontrollerade av någon form av främmande intelligens, och även om de inte bjuder aktivt motstånd märker gruppen att det inte är fullt så lätt att ta sig därifrån (alla som varit i Blekinge vet vad jag snackar om). Efter ett misslyckat flyktförsök forslas de bort till utkanten av staden där myrorna och deras drottning låter de förslavade byborna framställa stora mängder socker för konsumtion i en gigantisk fabrik (ännu en gång, likheterna med Blekinge är skrämmande!) och det ser inte bättre ut än att gruppen kommer sälla sig till de förslavade massorna…

Om inget annat är Empire of the Ants ett briljant förverkligande av Einsteins bevingade ord ”galen är vad man kallar någon som gör samma sak två gånger och förväntar sig olika resultat”. Det är uppenbart när man ser filmen att Gordon inte lärt sig ett skvatt sedan sina glansdagar tjugo år tidigare. Han bjuder exakt samma effekter och dramaturgi som 1957 och verkar ha varit fullkomligt ointresserad av den utveckling som skett inom genren sedan dess och därmed åtminstone försökt uppdatera sig lite (det är nästan så man får beundra hans ihärdighet!). Släppt i enkel- och dubbelutgåva (tillsammas med den minst lika malplacerade Tentacles) av MGM Dvd hittar du billiga exemplar här och här. En sökning på nätet resulterade i ett boksläpp du kan köpa direkt från hans hemsida (för fyrtiofem dollars får du den autograferad!) och självklart har han en sida på Facebook!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: