Smekmordnad

För dig som gillade When a Man Loves a Woman men någonstans tyckte det saknades mordoffer kan jag varmt rekommendera Leonard Kastles The Honeymoon Killers från 1969! En sorts misslyckad exploitationfilm som följer seriemördarna Martha Beck och Raymond Fernandez vågar jag påstå det är den andliga föregångaren till John McNaughtons Henry – Portrait of a Serial Killer och så nära Den Franska Vågen en vettig människa kan komma utan att osa pretentioner. Visst, den är svartvit; visst, den bjuder kortväxta män i tupéer som röker för mycket och pratar med konstig brytning och visst har självaste Truffaut kallat det sin absoluta amerikanska favoritfilm, men att undvika den på grund av de faktorerna leder till att man missar en rätt bra lågbudgethistoria.

Hyfsat nära det verkliga fallet som utspelade sig under 40-talet följer vi Raymond Fernandez (utmärkt spelad av Tony Lo Bianco), en klassisk sol-och-vårare som levde gott på att besvara ensamma – och åldrande – kvinnors kontaktannonser för att ge dom en rejäl svängom i sänghalmen och sedan försvinna med deras besparingar. Hånskrattandes kan tilläggas. Detta hade sysselsatt honom ett bra antal år tills han mot all förmodan träffade och blev rejält förälskad i Martha Beck (Shirley Stoler, som är så nära en John Waters-karaktär man kan komma utan att se hans filmer!), en bitter och grälsjuk sjuksköterska i amerikanska Södern med en tresiffrig vikt och ett allvarligt fall av svartsjuka (tänk ”kokta kaniner i en gryta”). Efter att ha bjudit henne på sitt sång-och-dansnummer blir hon så betuttad i honom att när det går upp det bara var ett sång-och-dansnummer hotar hon att kasta in handduken i förtid och snart är de störda tu ett par. I ett rörande exempel på kommunicerande sociopater avslöjar Ray snart sin hemlighet för henne och istället för att sparka honom så hårt att även hans Mamma hade känt det och stormat iväg medan killen ligger i fosterställning och letar i sin sko efter den vänstra, så accepterar Martha inte bara detta utan beslutar sig för att dela det med honom!

Sagt och gjort! Poserande som hans syster reser paret runt i USA där Ray snabbt inleder äktenskap med diverse panelhönor som så fort bläcket torkat på lysningsbeviset och pengar bytt ägare snart befinner sig i landskapet ”Dumpad – landskapsblomma: du”. Tyvärr tar detta redan störda scenario en etter värre vändning när Martha inser att hennes älskare inte bara har en porrstjärnas uthållighet utan även samma inställning till monogami. Fylld av ett nästintill gränslöst svartsjukt raseri går hon lös på kvinnorna med hammare, pistoler och överdoser medicin, tragiskt nog utan att inse det är Ray som faktiskt är hennes egentliga fiende. Visst, han dränker henne i uppmärksamhet och vackra ord men blicken han ger sina nya hustrur säger ju han redan funderar ut nya scenarion att få med henne, hennes syster och ett paket vetemjöl i sängkammaren. Och om inget annat kan man ju åtminstone begrunda mannens potential inom den politiska arenan! Parets svartsjukedrama ökar i intensitet och deras offer ökar i antal…

Från början avsedd att regisseras av självaste Martin Scorsese – han fick sparken för han var för långsam – under titeln Dear Martha är Honeymoon Killers som jag sa inledningsvis verkligen ingen exploitationfilm! Den bjuder alldeles för lite smaskigheter i form av sex och våld, och även om titelbytet i sig gjordes för att locka tittare kan jag bara tänka mig de blir besvikna när de ser den och förväntar sig ”amatörkväll på lokala slakteriet” och istället får en rätt lågmäld lågbudgethistoria (filmen blev en flopp när den släpptes kan tilläggas). Detta betyder absolut inte den på något sätt skulle vara dålig! Den bjuder ett par starka scener – ett av offren proppades full med en kombination av råttgift och sömnmedel för att sättas på bussen hem till sina föräldrar medan hon bad sina mördare ta henne till sjukhuset för något kändes verkligen fel – och handlingen i sig så skruvad att den genom åren vuxit sig till en kultklassiker och är klart sevärd! Tänk ovan nämnda Henry… möter originalversionen av In Cold Blood, fast med mycket lägre budget så får du en idé vad som kan väntas. Även känd under titeln The Lonely Hearts Killers släppte Criterion en hyllad utgåva med massa bonusgodis som du hittar på SweDisc men det finns en mer spartansk – och billigare! – utgåva som du hittar här.

Mer djupgående information om det verkliga fallet kan du läsa på True Crime Library.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: