Happy Halloween!

Trogen min ovilja att göra vad som förväntas av mig och övertygad om att ”bloggosfären” ändå kommer fyllas av rekommendationer av titlar du måste se, bjuder jag idag istället för filmtips på en samling låtar inför Halloween, eller Samhain som Den Gamla Religionen kallade det, och passar på att önska mina läsare en riktigt trevlig helg!

Dårarnas dåre nummer ett, brittiska Screaming Lord Sutch framför en av sina många noveltyhits från 60-talet, She’s Fallen in Love With the Monster Man (eftersom jag tyckte hans Jack the Ripper hade varit alltför uppenbar men ta och kolla in den)! Uppbackad genom åren av musiklegender som Richie Blackmore och Jimi Hendrix och självaste hushållsfavoriterna The Damned var han en av de första artister att blanda in ett skräcktema i sin scenshow och även om jag misstänker Screaming Jay Hawkins hann före var Sutch åtminstone först på denna sidan Atlanten.

Halloweenhittarnas halloweenhit är ju självklart Bobby ”Boris” Picketts The Monster Mash från 1962, fylld med tveksam transylvanisk brytning och härliga skräckfilmsreferenser! Bobby må ha varit en one-hit-wonder men som någon som befunnit sig i USA kan jag intyga att denna låten fullkomligen regnar på radiostationerna en gång om året så jag har på känn att Bobby fram till sin död 2007 inte fann någon anledning att klaga. Han gjorde ett par försök till att komma upp på listorna – de lyckades mindre bra – och för den som är intresserad finns hans alster återutgivet på CD.

Husguden Screaming Jay Hawkins framför ännu en personlig favorit; Frenzy! Begåvad med en röst som hade fått en pro-wrestlare att börja gråta var Jay ett nästintill galet geni som brände broar inom musikbranschen lika snabbt som de scener han stod på. Han var först med att bjuda avancerade scenshower som rök, explosioner och eld och skrämde bokstavligen skiten ur femtiotalets mainstreamkultur som hade problem med att irritera sig över Elvis höftrörelser. Även om hans första hitsingel I Put a Spell on You nått större framgångar med exempelvis Creedence Clearwater Revival och hans akt stulen av i princip allt från Alice Cooper till varenda patetiskt blackmetallband som härjar på MySpace var han fram till sin död 2000 en kultartist med en trogen publik och regelbundna skivsläpp. För den nyfikne rekommenderas de samlingar som släppts av Bear Family i Tyskland.

The Kac Ties var bara ett utav den uppsjö doo-wop band som kom från New York under sextiotalets första hälft, närmre bestämt Brooklyn. Mest kända för hits som Walking in the Rain bjöd de på denna säsongsanpassade låt och försvann sedan in i obskyriteten som så många andra band. För den som vill höra mer finns deras inspelningar samlade på en ”best-of ”skiva signerad Collectables Records.

The Sonics! The Sonics! The Sonics! Bandet som 1964 uppe i ett regngrått Seattle ovetandes blev punkpionjärer när de insåg att deras förstärkare kunde skruvas upp till ”elva” och snart naglade fast sin publik mot väggarna på sina spelningar! Ledd av sångaren (vrålaren är väl ett mer korrekt ord!) Gerry Roslie skapade bandet musikhistoria genom att producera sanslöst energisk och högljudd musik vilket resulterat i att de idag räknas som det första punkbandet. Låtvalet var lite svårt eftersom mina personliga favoriter är Shot Down, Boss Hoss, Cinderella och den ondskefulla He’s Waiting (den första låt enligt vissa historiker där självaste Satan nämns i texten!) men trogen dagens tema blev det istället ovanstående The Witch. Från början skriven som en danslåt var det Roslie som ändrade temat till ett litet mörkare om Lilithpersonligheten och resten är som sagt musikhistoria. Gör din skivsamling en tjänst och köp deras två album Here Are the Sonics samt Boom! redan idag. Om inget annat kommer dina grannar dunka takten i väggarna när du spelar dom…

Johnny Fraser och hans instrumentallåt It! är ett sånt där frustrerande exempel på en artist som likt ett stjärnfall blinkar till på himlen för att sedan totalt försvinna ur historien. Den enda information jag kan bidraga med är att det råder tveksamheter om vem som egentligen framförde låten eftersom vissa påstår han släppte skivan i eget namn och andra att det var med bandet The Regal-Airs Orchestra. Båda versionerna finns ute på samlarmarknaden och din gissning är lika bra som min.

Med tanke på vilken influens Janie Jones haft på punkkulturen är det rätt ironiskt hon är fullkomligt okänd för de flesta som påstår sig gilla musiken! The Clash låt med samma titel som inleder deras debutalbum är tillägnad just henne och hennes historia är minst lika skandalös som de band England genererade mot slutet av sjuttiotalet! Från början en popsångerska vars ovanstående låt blev hennes största hit förvandlades hon snart Londons enfant terrible när hon bland annat dök upp på filmpremiären av London in the Raw i en klänning vars topp skräddaren glömt att göra färdigt, för att på sjuttiotalet pekas ut som bordellmamman i centrum för en prostitutionsskandal som skakade BBC vilket resulterade hon spenderade sju år i fängelse. 1982 slog hon sig samman med medlemmar från just Clash  och The Blockheads för att under namnet Janie Jones & the Lash släppa singeln House of the Ju-Ju Queen.

Bill  Buchanan är en nästintill okänd noveltyartist vars bidrag till musikhistorien var de två singlarna The Thing/Oh Happy Day 1958 samt The Night Before Halloween/Beware 1962. En flitig låtskrivare genererade han mer alster till andra artister än sig själv och lämnade musikbranschen för att spendera sina sista år som ägare till en juvelerarbutik. Han avled i cancer 1996. En sökning genererade inte några skivor värda att nämna så chansa på en utav många Halloweensamlingar som finns där ute.The Moontrekkers
! Grymt bra instrumentalband som förvånansvärt nog kom från England. Ovanstående låt är en av mina absoluta Topp Tio Alla Kategorier och suktar du efter lite mer udda instrumentalmusik rekommenderar jag varmt att du kollar in deras diskografi som finns samlad på CD idag.

Amfetaminpunkarna Zeke bjuder en minutlång hyllning till en av världens bästa (?) skräckfilmtrilogier, Evil Dead! Släppt som en sjua på SubPop har låten mig veterligen inte släppts på något album (samtidigt har jag inte haft världens koll på bandet sedan de bestämde sig för att börja spela i ”normal” hastighet och skriva kontrakt med dödsmetallbolaget Relapse) men när jag gjorde sökningen på Tuben efter låten dök den även upp som ett bidrag på en av Epitaphs volymer i samlingsserien Punk-a-Rama så kolla upp den om du vill höra mer!

Trogen mina punkrötter måste jag ju självklart avsluta med Misfits klassiska Halloween! Från början släppt som en sjua finns den idag återutgiven på albumet Legacy of Brutality.

Happy Halloween!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: