Förlorarna

VÄNLIGEN NOTERA: Nedanstående text är rejält färgad av en vuxen mans nostalgi och ska kanske därför tas med än större nypa salt än vanligt! Som ett barn av videoåldern var The Losers en film som gjorde ett enormt intryck på mig, så till den milda grad att jag dagen efter att ha sett den tejpade fast mina leksaksvapen på cykeln för att återskapa dess klimax! Distribuerad i Sverige av Europa Film – vissa från min generation kommer ge ifrån sig ett orgiastiskt ljud av att läsa den titeln – anser jag den en videoklassiker, och även om den inte nämndes på det ökända programmet Studio S, är den ett härligt exempel på underhållningsvåld utan några som helst pretantioner som enligt vissa kommer göra dig till en seriemördare och enligt andra (inklusive mig själv) är ett garanterat bättre tidsfördriv än plåga sig igenom den femtusende uppsättningen av Molieres Den Inbillade Sjuke.

Så. Någon på Pentagon måste suttit med en fot i glödande kol och den andra i en hink med is, konstaterat att han rent statistiskt sett hade det skitbra och nöjt laddat crackpipan för en andra hit för det är den enda förklaringen jag kan hitta varför han efter att först ha skickat in en ensam CIA-agent i Kambodja mitt under brinnande Vietnamkrig och fått denne – som väntat – tillfångatagen som han inser vilka som är bäst lämpade att hämta tillbaka deras saknade agent: The Devil’s Advocates! Den där sortens killar som klär sig i denim oavsett väder, behöver raka händerna på morgonen och vars bostadsadress är ”Harley Davidson”!

Sagt och gjort. Som en sorts bikervariant av The Dirty Dozen (med inslag av Peckinpahs The Wild Bunch kan tilläggas!) skickas Curly, Duke, Chet, Speed och Dirty Denny in i djungeln för att ta sig an Lede Fi och hämta tillbaka regeringens agent! Ledda av übermensch tillika Vietnamveteranen Link Thomas (spelad av William Smith, en legend inom exploitationvärlden med titlar som exempelvis Chrome and Hot Leather och blaxploitationklassikerna Hammer och Black Samson bakom sig!) och hans bror ”Majoren” (spelad av Dan Kemp) flygs de in i landet och transporteras sedan snabbt bort till den kambodjanska gränsen för att utföra sitt uppdrag. Med sprillans nya Yamahas kan tilläggas (vilket åtminstone för mig bekräftar den eventuella dödslängtan militärbyråkraterna besitter då de gett ett gäng knuttar japanska motorcyklar att leka med!). Så innan det är dags att sprida kaos behöver deras motorcyklar uppdateras, om du förstår vad jag menar. Med granatgevär, k-pistar och fredssymboler så den kinesiska armé de planerar attackera får en snabblektion i ironi bland skottsalvorna.

Medan arbetet fortgår hinns det dock med lite rekreation också! Bara arbete och inget nöje gör ju Jack en trist påg som det heter, så knuttarna passar på att se vad staden har att erbjuda en man som vill skaka av sig Västvärldens ok en Lördagskväll, främst dock i form av horhus och skumma opiumhålor. Smutsige Dan ger oss en uppvisning i hur han fick sitt namn, Limpy visar hur öppet hans sinne är genom att starta familj med en vietnamesisk hora och hennes svarta barn (och ser fram mot deras framtida uppträdande i Jerry Springer, om du förstår vad jag menar), militärpolisen lär sig att frasen ”fem packade motorcykelknuttar river min bar med bara händerna!” bäst tolkas som ”har pizzastället på stortorget fortfarande öppet?” och ett par tonårspojkar ur lokalbefolkningen lär sig snabbt att djävlas du med en vuxen mans motorcykel så kommer du få smaka knogmacka. Bordellmammor misshandlas, svartabörsenhandlare blir kallade öknamn och trummisar i pinsamma coverband får veta hur skottsäkra deras instrument är. Dessutom bjuds det några scener där gänget beter sig minst sagt ogentlemannamässigt.

När väl Dagen D anländer är det dock ett disciplinerat gäng som stormar fånglägret med sina tvåhjuliga dödsmaskiner! Efter ett par stadiga salvor från The Gook Flattener (en titel jag i dessa PK-dagar inte kan översätta, men jag tror inte det har med bakverk att göra) bryter helvetet på jorden löst och djungeln färgas Faluröd, om du förstår vad jag menar. ”Kärringcyklar” till trots – en term gänget använde när de fick se fortskaffningsmedlen armén skaffat fram åt dom – lyckas Link och hans hejdukar åstadkomma mer skada på den kambodjanska idyllen än Gary Glitter senast han var i landet. Även om det är en nyckelscen som låter vänta på sig – en koll på nätet visade många som skrev om filmen klagade just på detta – är det en scen klart värd att vänta på! Likt en uppdatering av ovanstående film signerad Peckinpah är det en actionfylld sekvens som ger valuta för det långkok man tagit sig igenom (om man nu inte gillar klassisk bikesploitation vill säga!). Och eftersom jag aldrig bjuder spoilers på denna blogg kommer jag inte avslöja mer om slutet förutom att det bjuds en rejäl portion av den becksvarta cynism som färgade så mycket av sjuttiotalets filmer.

Signerad exploitationproducenten Joe Solomon är The Losers från 1970 bara en av många motorcykelrullar hans The Fanfare Corporation släppte, men tillsammans med Werewolves on Wheels en riktigt bra film som otroligt nog faktiskt har en historisk bakgrund! Redan 1965 hade Hell’s Angels ledare Sonny Barger skickat ett telegram till dåvarande presidenten Lyndon Johnson där han erbjöd deras tjänster som gerillakrigare i Vietnamkriget – mer information om detta kan du bland annat läsa i Hunter S. Thompsons briljanta bok Hell´s Angels: A Strange and Terrible Saga – och även om denne inte nappade på förslaget måste någon där ute tyckt det var en bra idé och lånat den till filmens upplägg, som är något så unikt som en Vietnamkrigs-biker-exploitationfilm! Regisserad av Jack Starrett (Race with the Devil, Cleopatra Jones m.m.) och från början släppt under titeln Nam’s Angels finns filmen idag återutsläppt i en finfin utgåva signerad Dark Sky Films – som tyvärr verkar tycka det är en bra idé att finansiera en re-make av Plan 9 From Outer Space kan tilläggas – som bjuder lite trailers och ett underhållande kommentatorspår. Du hittar den till rimligt pris på Swedisc. Den Gode Doktorns bok hittar du faktiskt på AdLibris!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: