Polisradar

Som alla med en passion i livet kan intyga kommer ens besatthet ta en till en del rätt märkliga platser och generera nya, lustiga bekantskaper genom åren. Som skivsamlare-amatörarkeolog med mål att äga ”allt som rockade” mellan åren 1955 upp till 1977, har jag mött min beskärda del original – jag kommer tänka på en samlare i Seattle som sålde mig Wilson Picketts samtliga tidiga sjutummare som han skröt bara hade spelats en enda gång, och då för att bandas på kassett för att sedan lagras i han garage i DUBBLA plastfordral! – och även om just den scenen har en hel del ”annorlunda” personligheter finns det ett annat ställe jag finner bra mycket mer fascinerande: loppisbutiken. Ett dammtäckt, unket ställe fyllt av de mest otänkbara levnadshistorier är den platsen dit TV-Shops produkter åker för att dö. Likt en mer sofistikerad soptipp ger den en fascinerande insyn i samhällets trender och kan bjuda en hel del nostalgi när man gräver runt i dess lådor! Det är här populärkulturella floppar hamnar efter de där spontaninköpen man direkt ångrade eller tillfälliga hausser som man egentligen visste bättre än att gå på. Vill du veta vart vinnaren av första Idol hamnade ska du leta här, hans skivor står nämligen jämte jurymedlemmarnas alster. Jag besöker själv dessa rätt frekvent i jakten på nya guldklimpar att fylla mitt hem, men mest är det i jakten på pärlor på ett format som uppenbarligen ska vara förlegat som fyllt min samling för några ynkliga korvören: VHS! Smaka på titlar som Ninja the Protector, The Demon och Roger Cormans klassiska femme-gangstrar i Big Bad Mama. En annan fördel är när ens passion blivit så känd i bekantskapskretsen att när vänner besöker dessa ställen kan de snubbla över titlar de aldrig hört talas om och genast kontakta mig för att se efter om det kan vara något för samlingen. Som i fallet 90-talsalstret Scanner Cop, en straight-to-video historia signerad Pierre David!

Mest känd för att ha producerat David Cronenbergs ikoniska titlar som Scanners, Videodrome och The Brood gav sig David på ett försök att ta igen den svidande förlust tredje installationen av just Scanners var – en film som om du bara tar dig genom de första fyrtio minuterna genast blir mycket, mycket värre – med denna fjärde del av serien samt den första i vad som hittills genererat en trilogi. Vi möter Sam Staziak, spelad av Daniel Quinn (är han släkt med Randy och Dennis?), som växte upp ensam med sin pappa i de slummigare delarna av Los Angeles. Han är precis som sin far en scanner och efter en inledande scen där pappans medicin tagit slut vilket resulterar i han hittar tre huvuden där hans panna brukade sitta – och reagerar därefter – stormas deras lägenhet av polisen som med fingrarna på sina avtryckare hanterar situationen som förväntat när de ser en rabiat man vifta en rakkniv mot dom och sin egen avkomma medan han yrar om hur ”dom” är i hans hjärna. Föräldralös och utan några kända släktingar bestämmer sig en av poliserna att adoptera pojken.

Femton år senare är Sam en vuxen man som stolt följt sin plastpappa i dennes spår. Han examineras med högsta betyg från polishögskolan, inleder sin tjänst på faderns gamla station – vilket absolut inte har med nepotism att göra, utan är lika slumpmässigt som att David Flamholcs Nattbuss 807 gjordes för samma filmbolag hans Pappa satt som VD – och finner sig snart till rätta med rutinuppdrag som misshandla knarklangare och äta munkar med sin nya partner. Samma natt som han inlett sin tjänst skakas dock myndigheten av ett till synes fullkomligt oförklarligt mord. En polis som stannar till sin lokala tidningsförsäljare för att plocka upp morgontidningen får istället för växel ett bräckjärn i handen, huvudet och övriga ställen det inte behövs och innan någon hunnit fråga tidningsförsäljaren vad han tänkte, om det var planerat eller bara kom organiskt har han blivit nedskjuten av polisens partner.

Mer mord följer snart, utan någon som helst rimlig förklaring och förövarna är minst sagt oväntade. En doktor hugger ner en polis på akuten med sin skalpell och en servitör serverar en annan konstapel en stadig skur bly istället för det kaffe som beställdes. När polisen sedan blivit medvetna om att det faktiskt finns ett mönster i de våldsamma attackerna och därför slutat skjuta förövarna till pinnved för att istället arrestera dom ställs dom inför ett nytt problem; mördarna är totalt katatoniska och lika omöjliga att få kontakt med som de människor som spenderade 90-talet på rejvfester är idag. Sams pappa – som nu är polischef – är väl medveten om sin sons udda förmåga och ber honom ta sin plats i utredningen och ”scanna” de förövare som överlevt sina attacker. Sam vägrar först av etiska skäl men efter att hans egen station förlorat fem man i en överraskningsattack signerad deras egen städare – de såg rätt överraskade ut! – ändrar han uppfattning och tar sig an fallet. Det visar sig att en kultledare med ett allvarligt fall av auktoritetsproblem – vilket kan ha att göra med halva hans ansikte blev bortskjutet av en polis – kidnappar människor med kontakter inom polisväsendet, hjärntvättar dom till mördarmaskiner och släpper sedan ut dom medan han gnuggar händerna. Medan Sam sakta kommer ledaren på spåren kommer ledaren i sig närmre sitt huvudoffer, Sams pappa!

Med en känsla av att från början varit gjord för TV bjuder Scanner Cop inte i närheten samma mängd splatter som sina föregångare och även om den på sina ställen har lite väl lökig dialog är den i ärlighetens namn ändå en underhållande historia som varit en mycket, mycket bättre uppföljare än ovan nämnda Scanners III. Den bjuder två sprängda huvuden, en störtskön surrealistisk scen som fick mig att tänka Jacob’s Ladder och de där skitnödiga ansiktsuttrycken man lärt sig förvänta och älska med den här serien. Återutgiven på DVD – i en upplaga jag inte kan säga något om eftersom jag har den på VHS – hittar du ett exemplar på Amazon här, men du kan även se den online för en liten summa på Filmlounge här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: