Irriterande

The Butthole Surfers är bandet vars självaste namn – Texasslang för en homosexuell man – garanterat genererat mer trubbel än framgång och förutom deras bisarra musik garanterat en av anledningarna de inte nått några som helst kommersiella framgångar att tala om. I de underjordiska kretsarna är de legendariska för sin bisarra kreativitet och minst sagt udda liveshower, men mest av allt deras fullkomligt galna geni till frontman: Gibby Haynes, en man vars crackkonsumtion är så legendarisk langarna i hans hemstad kallar tjugodollarspåsen med sagda drog ”Gibbies”.  Mannen som under en av bandets tidiga spelningar tyckte publiken var tråkig och därför bestämde sig för att gå på toaletten i sina byxor för att se om det kunde få igång dom. Mannen som enligt sig själv i princip fyllde sin kostcirkel med ”LSD” under hela sjuttiotalet.

Mest känd (?) för den stora allmänheten för sin gästsång i Ministrys oväntade 90-talshit Jesus Built My Hotrod är Gibby och bandet scenveteraner som såg dagens ljus i början av 80-talets hardcorevåg. Men istället för de sedvanliga hastighetsrekord banden i sagda våg konstant försökte sätta var bakdelssurfarna ute efter att skapa genuint unik musik och man får vara bra dum att missa parallellerna till övriga Texasoriginal som Roky Erikson och Captain Beefheart. Lättillgängligt är det inte men en fräsch fläkt i små doser i dessa dagar då kultur ibland verkar skapas för människor man undrar ens lyckas hitta till en skivaffär eller biograf. Ovanstående låt är taget från albumet Independent Worm Saloon, ett kortlivat samarbete med storbolaget Capitol Records och …ja, titta på fotot och lyssna på låten ett par gånger så kan du ju själv lista ut hur många fjortisar det var som blev blöta i trosorna över dessa genuint alternativa hjältar i ett nummer av Okej. Albumet var producerat av John Paul Jones och det var väl roligt att se den mannen efter så tveksamma starter åtminstone på 90-talet skärpa till sig och tillföra musiklivet något positivt.

Återigen oberoende artister är bandet fortfarande aktiva i dessa dagar. Deras alster finns återutgivet på CD och är hyfsat lätta att hitta på nätet. Du hittar deras officiella hemsida här, en hyllningssida till Gibby på självaste Facebook här och Jesus Built My Hotrod kan du lyssna på här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: