Julklappstips III

För de lite mindre tittarna som behöver en mer – ahem – ”barntillåten” dos exploitation kan jag varmt rekommendera Jules Bass Mad Monster Party från 1967! Kanske mer passande som inledande filmen på Halloweenfesten, är detta stycke färgsprakande stop-motion animation ändå en finfin gåva till Junior tillsammans med exempelvis Tim Burtons Nightmare Before Christmas och Nicholas Websters kultrulle Santa Claus Conquers the Martians, och har man bara sitt barnasinne i behåll är det en film som kan avnjutas av vem som helst, oavsett ålder!

Dr. Frankenstein (spelad av självaste Boris Karloff!) har efter åratal av med sina egna ord ”gett så mycket ondska till världen utan att få något tillbaka” en gång för alla bestämt sig för att lägga sina ondskefullt galna planer på hyllan. Det är dags att dra sig tillbaka men med en massa skyldigheter som bland annat ordförande i The Worldwide Organization of Monsters och en sista uppfinning som kan ”radera världen med en droppe” måste han utse en värdig ersättare att ta över efter honom. Därför bjuds det festligheter på hans privata ö Isle of Evil och samtliga filmmonster är på ingång! Samt den gode doktorns egna brorson Felix Flankin; en tanig liten läkarassistent som tar igen vad han saknar i ondska med ett överflöd av allergier.

När det dock läcker ut att doktorn utsett just denne till sin ersättare sitter det rätt illa med de blodtörstiga gästerna. Samtliga hade i ett anfall av fåfänga ansett sig själva bäst lämpad för uppgiften och ingen vill acceptera en vanlig dödlig ska bestämma över dom i framtiden. De konspirerar tillsammans med doktorns überheta assistent Francesca att röja Felix ur vägen, lägga vantarna på det livsfarliga serumet och på så sätt dominera världen på sitt eget sätt! Dracula, Frankensteins Monster, Varulven, Den Osynlige Mannen – samtliga gör sig ett försök att förpassa honom till malpåsen. Satt till rätt schysst musik, kan tilläggas.

Med manus skrivet av legendariske Harvey Kurtzman – mest känd i Sverige som mannen bakom Mad Magazine men han hade även med ett finger i E.C. Comics som bland annat publicerade Tales From the Crypt – är Mad Monster Party en rätt underhållande historia, fylld med den sortens gag-humor som genomsyrade ovan nämnda tidning. Och i händerna på Bass – som redan hade gjort The Grinch Who Stole Christmas och mot slutet av sjuttiotalet gav världen The Hobbit – är det en charmig animationshistoria med en hel del effekter som står sig över femtio år senare. Utsatt för en hel del dålig kritik när den släpptes har den skaffat sig ett kultfölje och användes senast i klippform för återförenade Misfits video Monster Mash. Vackert remastrad återutsläpptes den 2009 i ett par olika utgåvor men Lionsgate bjuder förutom filmen tre dokumentärer samt en tjock booklet som bonus. Du hittar den bland annat på SubDvd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: