Juldödlighet

Det känns ungefär lika missriktat som att klaga över hur scenografin gått ner sig inom porrbranschen de senaste fem åren, men åttiotalsslashern Silent Night, Deadly Night är en riktigt klichéartad historia som inte bjuder något nytt och subliminalt får mig att sukta efter pannbiff eftersom den serverar tittaren ofantliga mängder lök under en och en halv timme. Köpt på Mediamarkt utav alla ställen, kostade mig Noble Entertainments utgåva av denna film från 1984 bara en ynka tjuga och jag har fortfarande inte bestämt mig om jag fick valuta för pengarna. Det kanske beror på att jag aldrig såg den som yngre och därför inte kan vurma för den av rent nostalgiska skäl men hade det inte varit för dess jultema tvivlar jag rätt starkt den hade lämnat något som helst spår efter sig inom populärkulturen. Eller nämnts här idag.

Lilla pojken Billy (utmärkt spelad av en ung Jonathan Best!) har då minsann inte haft det lätt här i livet! Under en resa för att hälsa på Farfar (som saknar ett par isberg till sin atlantångare om du fattar vad jag menar) vänds hans unga osyldighet till ren och skär skräck inför den stundande Julen. Farfar sitter på psyket där han spenderar dagarna med att se ut som fjortonåringa punkare som precis upptäckt Östgötsk Poliotobak – snällt och stilla med en blick som informerar det finns sexton gigabyte tillgängligt för användning. Plus all saliv som behövs för att rengöra USB-minnet. När den lille parveln lämnas ensam med åldringen vaknar han dock till liv och hinner inom loppet av bara någon minut skrämma sitt barnbarn till den milda grad han är hysterisk! Tomten är inte alls en jovialisk tjockis som sprider glädje och presenter omkring sig, han är en fruktansvärt monster klätt i rött som bara är ute efter att straffa elaka barn! Billy åker snart därifrån med föräldrarna när deras väg korsar en psykopat utklädd till tomte som skjuter prick på hans pappa och skär halsen av hans mamma. Efter att först slitit av hennes tröja så brösten syns förstås, en scen som åtminstone fick mig att begrunda sanslösheten i vår julhysteri och tyst kontempletera hur detta kontrasteras med övriga världsmedborgares mer desperata livsvillkor i åtminstone en kvart.

Nybliven föräldralös skickas han och hans överlevande lillebror – jag antar ovan nämnda psykopat hade ett släng av julstämning eftersom han besparade dom sina liv – prompt till vad uppenbarligen de sociala myndigheterna tyckte var ett bra ställe att bearbeta våldsamma trauman och de känslor detta medfört: ett barnhem styrt av nunnor i allmänhet och en abedissa med förkärlek till barnmisshandel i synnerhet! Vi pratar ett barnhem av rang som fått självaste Dickens att höja på ögonbrynen! Ungefär tio år senare, efter att med våld blivit intutad deras propaganda är Billy nu ett fullfjädrat headcase som rabiat hatar all form av synd och vid åsynen av en tomte lite ser ut som en a-lagare gör på morgonen. Så vilket perfekt tillfälle att ta honom ut ur deras skyddade verkstad och skicka in honom i arbetslivet! Sagt och gjort; den vänliga nunnan Syster Margaret (spelad av Gilmer McCormick) ordnar ett jobb åt honom som lagerarbetare på lokala leksaksbutiken – och håller tummarna kan tilläggas.

Allt går hyfsat bra för vår lille psyknisse fram tills det är dags att inleda julförsäljningen, närmre bestämt när butiksägaren Mr. Sims (spelad av Britt Leach som du säkert känner igen från tv-serien Lagens Änglar) är en tomte kort och tycker Billy utgör en perfekt inhoppare! Skrikande barn, stressade föräldrar plus en tomtedräkt med all dess symboliska värde gör Billy minst sagt skakig och lägg sedan till den alkohol som bjuds när butiken stängt efter en intensiv dag så är han en tunna TNT som bara väntar på en spark. Vilket kommer i form av två anställdas tröjlösa hånglande på lagret. Åsynen av bröst får Billys redan instabila sinne att ropa ”Cowabunga” och hoppa ner i den djupa delen av poolen och efter att mördat de båda går han lös på resten av butikspersonalen innan han stormar ut med en yxa på stadens gator för att straffa dess syndiga invånare. Bland annat allas favorit scream queen Linnea Quigley i en tidig rollprestation där hennes bröst påträffas av bröst som tar hennes bröst och prompt hänger upp dom på ett par bröst. Väl färdig med mängden bestraffade ”olydiga barn” i staden styr Billy och hans nu varma yxa kosan mot barnhemmet för att tacka för senast.

Orsaken till en hel del kontroverser när den släpptes – tjugotredje December 1984 – var det en hel del föräldraföreningar, religiösa organisationer och andra förvirrade människor som skapade en folkstorm mot filmen. Skrattretande naivt må tyckas idag hade de med så få ord problem med att tomten ”kunde vara elak” (någon av mina läsare som har hjärta nog att informera dessa han inte ens finns?). Detta försvann rätt snart då distributören tillfälligt tog bort den ur cirkulation men i första hand så försvann den in i obskyritet eftersom Wes Cravens Nightmare on Elm Street kom upp på biograferna ungefär samma tid och skapade populärkulturhistoria. Och om inte det hjälpte till att begrava den för ett framtida kultöde så följdes den kort tid senare upp av en av filmhistoriens sämsta uppföljare (och då har jag sett James Camerons Piranha II!). Vi pratar ett stycke film som åtminstone till hälften utgörs av återblickar! Min inledning må ha låtit hård men detta till trots är Silent Night, Deadly Night faktiskt en hyfsad portion lök att mysrysa framför såhär i jultid. Noble Entertainment har som sagts släppt den här i Sverige  – du hittar den på CDON för dubbla summan jag gav – men det bjuds några amerikanska specialutgåvor på Amazon här.

Annonser

7 svar to “Juldödlighet”

 1. Hehe. Skräckuppföljare som bygger till stor del på återblickar till tidigare filmer – det är ju nästan en egen subgenre! Boogeyman II är väl ett av de mest ökända exemplen … Är inte The Hills Have Eyes II också till stor del uppbyggd på flashbacks från första filmen? (Jag har inte orkat se eländena – har bara läst om dem …)

  • Ha ha ha! Du har alldeles rätt! The Hills Have Eyes II är nästintill 75% återblickar, även HUNDEN som är med i filmen har en! Fullkomligt underbart (fast horribelt om man inte gillar lök, då). Boogeyman II tycker jag inte riktigt når ner till samma låga regioner för den kompenserar sina återblickar med bra mycket mer splatter än första filmen, så man kan liksom förlåta den.

 2. ”Efter att först slitit av hennes tröja så brösten syns förstås, en scen som åtminstone fick mig att begrunda sanslösheten i vår julhysteri och tyst kontempletera hur detta kontrasteras med övriga världsmedborgares mer desperata livsvillkor i åtminstone en kvart.” Kul. 😉

  Jag såg denna på svensk VHS när jag var yngre. Den var så sönderklippt att man inte fattade vad som hände (och ploten är som sagt inte speciellt komplicerad). Såg faktiskt inte den oklippt förrän förrän nu i december i år för att komma i julstämning. Den är ju skitunderhållande! Snacka om en slasher som slösar bort halva sin handling på bakgrundshistorien för att sen fläska på med hysteriskt roliga scener hela tiden på rätt sida av gränsen parodi. Jag har nog inte sett så här mycket tuttar i en skräckfilm sedan Strip Nude For Your Killer. Så jävla omotiverat. Det bästa är när Quigley ska släppa in katten; barbröstad! Verkligen en film som är så dålig att den blir bra.

  …och jag ska ta och se den där jävla Piranha 2 snart. 🙂

  • Jag älskar den scenen! Speciellt när hon står där i vinterkylan med tuttarna i vädret och Billy stormar fram från ingenstans och hugger mot henne med orden ”Naughty!”.

   Ser fram mot ditt intryck av tvåan! Den är riktigt lökig 😀

 3. […] bloggar och recensera en julfilm. Psykotronisk Videoblogg snodde min ursprungsidé och skrev om Silent Night, Deadly Night. Först tänkte jag skriva om den hysteriska uppföljaren (som i HYSTERISKT dåliga!), men sedan […]

 4. Jag bodde i USA när filmen kom och minns den moraliska hysterin kring filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: