Bakdörr

Italienska Ovidio G. Assonitis Beyond the Door från 1974 handlar om en kvinna som bland annat kan levitera, tala i tungor, prata med fyra olika röster (samtidigt), vrida sitt huvud 380 grader och projektilspy med imponerande träffsäkerhet. Dessutom blir hon besatt av en demon mitt under sin graviditet och börjar bete sig minst sagt opassande för en kvinna! Ett minst sagt – ahem – ”kreativt lån” av Friedkins Exorcisten var den på sitt sätt stilbildande då den var först ut med att kopiera vad som gjorde förlagans pseudo-religiösa berg-och-dalbana till en succé och banade väg för liknande alster som House of Exorcism, tyska Magdalena, vom Teufel Besessen, blaxploitationspektaklet Abby och det av helt fel anledningar magnifika turkiska eposet Seytan!

Medelåldersfagra Jessica – spelad av Juliet Mills, mest känd för sin medverkan i såpan The Doctor & The Nurse – är en hemmavarande tvåbarnsmor som verkar genuint lycklig trots att hon är gift med italienaren som hade huvudrollen i Star Oddesey (Gabriele Lavia). Medan han tjänar storkovan som musikproducent nöjer hon sig att vara hemma med sina två odrägliga barn när hon till sin förvåning inser hon är gravid! Och även om hon och övriga familjen tar emot budskapet med glädje visar det sig snart finnas en del ”tveksamma ingredienser i bullen”, om du förstår vad jag menar. Jessicas exman (spelad av Richard Johnson som du säkert minns från Fulcis klassiska Zombie Flesh Eaters), som under en bilutflykt uppe i bergen tog en vänstersväng när vägen minsann tog en höger (och både han och hans bromsar lät lite som falsettdelen i Bee Gees refränger hela vägen ut till Evigheten), ansåg sig nämligen inte riktigt färdig med sina plikter i livet och bestämde sig därför att snabbt förhandla med Djävulen om fortsatt existens. Mot han då i gengäld lovade ut sin exfrus livmoder så Hin Håle kunde sparka igång Apokalypsen lagom till middagstid.

Ganska snart visar det sig då att allt inte är som det ska med Jessicas graviditet. Först och främst så börjar hon kräkas rejäla mängder blod – vilket får maken att rynka sin panna och sedan gå till jobbet – men hon börjar även höra dunkla röster viska och skratta i sitt hus, samt upptäcker hennes dotters dockor börjat bete sig synnerligen suspekt. Det är först efter hon varit första kvinnan på denna sidan öststatsgymnaster att hamna i målbrottet och ätit trottoarvarma bananskal som det blir ett besök till husdoktorn som informerar att allt är som det ska. Om hon varit gravid med ett hästföl. Detta till trots insisterar hon att behålla barnet, informerar doktorn han kan göra något som är fysiskt omöjligt såvida han inte är extremt välhängd och beger sig sedan prompt hemåt för att projektilspy och skrämma vettet ur sina barn med sin kulledsnacke. Samtidigt har maken – som trogen traditionen insett hans hustrus graviditet bjudit ett utmärkt tillfälle att börja spendera mer tid på jobbet – börjat bli förföljd av en mystisk man vid namn Dimitri som vet förbannat mycket om vad hans hustru går igenom och insisterar han är den enda som kan hjälpa henne och familjen…

En uppenbar stöld av just Exorcisten – med vissa inslag av både Rosemarys Baby och Omen – är Beyond the Door ett klassiskt exempel på när den italienska exploitationbranschen slår mynt av en stor Hollywoodsuccé genom att kopiera dess koncept och bjuda dess nyckelscener fast med volymen uppvriden till ”elva”. Det bjuds exakt samma äckeleffekter som dess förlaga,  inte lika tekniskt fulländade ska erkännas, men du får mer av dom! Och kvantitet kan räcka rätt långt! Filmens charm är inte så mycket i skräckupplevelse  som dess nerv att stjäla så fräckt, samt de inte fullt så lyckade effekterna. Stämd av Warner Brothers när den kom upp på biograferna i USA (där den ryktesvis tjänade in över femton miljoner dollars!) förlorade storbolaget processen med motivationen de inte ägde ensamrätt till händelserna vilket då banade väg för den våg av projektilkräkande kvinnor som dök upp på filmduken. Återutgiven på DVD av Code Red som bjuder dubbla kommentatorspår och annat godis hittar du den bland annat på Amazon här. Seytan har jag skrivit om här.

Annonser

2 svar to “Bakdörr”

  1. kanske inte i översta toppen på min att se lista men mycket underhållande skrivet och det tackar jag för 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: