Ödeshänder

Kalkonklassikern Manos: The Hands of Fate kan jämföras vara lite som filmvarianten till en intelligent människa på universitet; få har hört talas om det och ännu mindre har sett det med egna ögon. Från början en totalflopp på de lätträknade antal biografer som visade den på 60-talet blev den smått legendarisk efter sitt omnämnande i Michael Weldons eminenta bok Psychotronic Encyclopedia of Film (hur kan man inte bli annat än sugen att lägga vantarna på en historia som summerades ”What kind of movie would a fertilizer salesman from El Paso, Texas make?”?) för att sedan återigen se världens ljus under början av 90-talet då den (tyvärr) dök upp enbart för att förlöjligas i förhatliga tv-programmet Mystery Science Theater 3000 (ett program jag misstänker producerades av- och för människor som på fullt allvar skulle räkna det som en seger om de knockade en rullstolsbunden). När den sedan konstaterades vara public domain fullkomligen exploderade den på nätet och kunde äntligen hamna i händerna hos tålmodigt väntande kultfilmsentusiaster!

Konceptet är klassiskt enkel för genren och har upprepats otal gånger i exempelvis alster som Tobe Hoopers Texas Chain Saw Massacre; ett semestrande par på genomresa i Texas svänger in på helt fel avtagsväg, hamnar i klorna på diverse vettvillingar och får utstå Ett Helvetes Kval resten av filmen. I detta fallet en helylleamerikansk familj (med hund!) ledd av Harold (spelad av regissören, producenten tillika manusförfattaren Harold P. Warren själv!) som är den där sortens man som istället för att fråga efter rätt väg – eller ens konsultera en vägkarta! – anser att improvisation är underskattat och eftersom planeten faktiskt är rund är det ju då bara en tidsfråga innan man är tillbaka på den utgångspunkt där man svängde fel och då kan återuppta sin resa. En åsikt hustrun Margaret och dottern Debbie (spelade av Diane Mahree samt Jackey Neyman Jones) självklart inte delar, men detta är tidiga sextiotalet så det räknas inte eftersom de är kvinnfolk och då mest ska se söta ut och fisa rosa suddgummin.

Nåväl. De anländer till en nedsliten gammal loge, där de möter en stammande yngling med utseende som för tankarna till Gollum på maskerad med westerntema och allvarligt fall av reumatiska knän som presenterar sig vara Torgo. Som med så få ord informerar att de minsann inte ska vara där! ”Mästaren” kommer inte gilla det, heter det. När ”Mästaren” kommer tillbaka kommer det Bli Trubbel. ”Mästaren” har nämligen gett honom uppdraget att ta hand om logen när denne är iväg och skulle ”Mästaren” se det finns både kvinnfolk och barn på plats när ”Mästaren” kommer tillbaka kommer denne öppna upp en burk Prygel. Faktum är att Torgo säger ”Mästare” mer gånger än dumma människor använder sig av frasen ”paradigm” men paret gick uppenbarligen aldrig ABF:s Hitta Den Röda Tråden  – En Grundkurs Ledd av Okänd Svensk Journalist och insisterar därför de kan stanna över natten. Så Torgo hjälper dessa lasta ur sina resväskor medan han mumlar något om hur ”Mästaren” faktiskt en gång minsann mördade en vuxen man beväpnad enbart med en skraplott och ett begagnat tuggummi.

Lika säkert som ”amen” i kyrkan kommer självklart Mästaren tillbaka under natten och tar nyheten om sina oönskade gäster lika bra som svenska sportjournalister hanterar det finns idrottsmän i världen som faktiskt är bättre än våra egna. Mannen ska mördas, hustrun ska bli hans sjunde i ordningen (vilket man kan säga vad man vill om, men man måste ändå beundra modet hos en man som är fullt villig att skaffa sig så många potentiella exfruar med tanke på hur exponentiellt de framtida smärtorna måste öka efter ett sådant drag!) och dottern ska gå samma väg som familjens pudel. Samtidigt har det börjat växa missnöje bland de övriga fruarna över Mästarens playerpersonlighet, Torgo blir tjurig då han anser sig ”tingat” kommande hustrun först och gudomen Manos är inte ett dugg road av hela situationen…

Bisarr, tafflig och underbart femkronorssurrealistisk! Idén till denna roliga bagatell från 1966 kan faktiskt kopplas till kända manusförfattaren Stirling Silliphant (I Nattens Hetta) som när han på jakt efter passande inspelningsplatser under filmningen av Route 66 råkade på vår vän gödselförsäljaren Harold på ett fik och de båda började språka film. Snart hade Harold bestämt sig för att Hollywoodfilm minsann var något han också kunde mästra och nittontusen surt förvärvade dollars senare begav han sig ut i öknen beväpnad med en trupp lokala skådespelartalanger och modeller, samt ett filmteam utgjort av huvudsakligen collegestudenter för att föreviga sitt nyskrivna opus The Lodge of Sin! Inspelningen tog dryga månaden, förevigades med en kamera som bara kunde filma trettio sekunder åt gången och är om något ett av många bevis på den mänskliga viljans triumf över Livets Motgångar – i detta fallet skådespelarnas tveksamma prestationer, manuskriptets hål i handlingen och Harolds totala brist på filmmakartalang! Den bärs dock upp av det härliga överspel Tom Neyman (som översteprästen/Mästaren) och John Reynolds (i rollen som Torgo – tyvärr begick denne självmord sex månader efter filmen färdigställts och hann därför aldrig se det kultfölje han har idag!) bjuder och är i mitt tycke inte alls ”den sämsta film som gjorts”, eftersom den faktiskt underhåller sina tittare! Ryktesvis planerad få en uppföljare idag (du kan läsa mer om detta här) är den som inledningsvis konstaterats allmänhetens egendom så du hittar den på min nedladdningssida, fysiska exemplar (signerad Alpha Video) hittas på Amazon och en fansida tillägnad enbart Torgo här.

Annonser

2 svar to “Ödeshänder”

  1. Ännu en film som du lyckas få intressant. När jag får mer tid (pensionär?) ska jag börja beta av en och annan film bland dina alla dina tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: